Copa America

Copa America är den äldsta internationella fotbollsturneringen i världen. Fram tills 1975 hette turneringen Sydamerikanska Mästerskapet och innehöll då bara lag från Sydamerika, vilket fortfarande är fallet inom damfotbollen. Sedan 1993 bjuds också två utfyllnadslag från Nordamerika in och 1999 fick även Japan delta i turneringen. Genom åren har det varierat hur ofta turneringen spelas, men sedan 2007 är det tänkt att den ska spelas vart fjärde år. Antalet lag som deltar är alltid 12 stycken.

Förhandstips inför Copa America 2015

För tillfället håller de flesta spelbolagen Argentina som favorit till att vinna turneringen. Som andrahandsfavorit återfinns Brasilien, men frågan är om inte deras odds är lite för låga med tanke på att landet gjorde ett ganska bedrövligt VM i de flestas ögon. VM 2014 borde ha fått fler att inse att Brasilien inte vinner en turnering bara för att de ställer ett lag på fotbollsplanen.

Mycket kan hända före Copa America nästa år, men det bästa tipset är ändå att Argentina vinner. Brasilien har redan gjort flera omstruktureringar och förhoppningsvis kan det nyligen förnedrade fotbollslandet få ihop ett lag som spelar just som ett lag. Det borde finnas gott om revanschlust. Som tredje utmanare kan nämnas Chile. De gjorde ett riktigt bra VM och förlorade först efter straffar i åttondelsfinalen mot Brasilien.

Tidigare turneringar av Copa America

De mest framgångsrika lagen under turneringens historia är Argentina, Uruguay och Brasilien. Uruguay är regerande mästare och slog 2011 Paraguay i finalen med 3-0. Trots att Uruguay har stått som segrare fyra gånger medan Argentina endast har vunnit två gånger sedan år 1975 ses turneringen fortfarande av många som en uppgörelse mellan i första hand Argentina och Brasilien. Innan Uruguay bröt trenden 2011 hade Brasilien vunnit två raka mästerskap där de besegrade just Argentina i finalerna.