Euro 2016 – har Sverige en chans?

Nu är det snart dags för kvalspel till EM 2016. Lottningen till kvalspelet för Euro 2016 blev ganska hyfsad för Sveriges del. Österrike har vi mött i kvalspel otaliga gånger och de lite äldre minns säkert omspelsmatchen till VM i Västtyskland 1974.

En snöig novemberkväll i Gelsenkirchen skulle dessa lag göra upp om en plats då det ordinarie kvalspelet inte kunnat skilja dem åt. Sverige vann med 2-1 efter att, som expertisen sade, endast haft två anfall i hela matchen. Den andra motståndaren av rang är Ryssland. Om man räknar bort matcherna mot Sovjetunionen har Sverige inte förlorat mot ryssarna, den senaste matchen var 2002 som slutade 1-1. Det var Zlatan Ibrahimovic som gjorde mål för svenskarna och tretton år senare står hoppet åter till denne gigant.

926257-flag-of-sweden-soccer (1)

Bicykleta från distans

Kritiken mot landslaget har inte varit nådigt på senare tid. Ändå har laget gjort några heroiska insatser som “mirakelmatchen” mot Tyskland eller den magiska kvällen mot England på Friends Arena med Zlatans “supermål” i färskt minne. Kritiken är dock att det bara är han som bär upp hela laget. Övriga spelare är bara ett bihang anser de argaste belackarna. Detta till trots tippar spelsajterna att Sverige tar sig vidare. Ryssland vinner gruppen anser de, men Zlatan & Co tar sig vidare som 2:a. Vad tror allmänheten? Montenegro och Moldavien skall inte räknas bort. Numer finns knappast några strykpojkar, inte ens Liechtenstein skall ses som en lätt uppgift. Underskattningens tid är förbi, det har alla lag bittert fått erfara.

Vilka nya spelar tar Hamrin in?

Sverige inleder kvalspelet 8 september mot Österrike på Ernst Happel-Stadion. Denna match blir en värdemätare för hur dessa lag har återhämtat sig, inget av dem klarade sig till VM i Brasilien. Det anses att Hamrin måste satsa på nya kort. Sverige behöver verkligen en ny stjärna.