Fotbolls-VM – så gick det till slut

Så är fotbolls-VM 2014 till ända. Och vilken månad av härlig fotboll vi bjöds på från öppningsmatchen mellan Brasilien och Kroatien i Sao Paulo till finalen mellan Tyskland och Argentina i Rio de Janeiro.

256928-winning-trophyGruppspelet som inleddes 12 juni med att Brasilien slog Kroatien med 3-1 på Arena de Sao Paulo var kanske något av det bästa som VM-historien skådat. Med många mål, täta matcher och en hel del överraskningar var det med spänning man slog sig ner i soffan varje kväll.

Några av de mest minnesvärda stunderna från gruppspelet var bland annat Hollands utskåpning mot regerande mästarna Spanien, Colombia fantastiskt fina fotboll med skytteligavinnaren James Rodriguez i spetsen och så givetvis Costa Ricas gruppseger i det som på förhand kallades ”dödens grupp” vilken förutom Costa Rica även innehöll Italien, England och Uruguay.

Om gruppspelet var tätt så var det ingenting mot vad slutspelet var. Hela fem av åtta åttondelsfinaler var oavgjorda efter full tid, varav två gick till straffar.

Kvartsfinalerna blev om möjligt ännu tätare. Tre av kvartsfinalerna slutade med uddamålssegrar och i den fjärde pressade uppstickarna Costa Rica Holland ända till straffar, där holländarna till slut gick segrande ur striden efter att ha bytt målvakt strax innan straffläggningen.

Semifinalerna är troligtvis det folk kommer att komma ihåg mest från den här VM-turneringen, i alla fall den första mellan Brasilien och Tyskland där tyskarna fullkomligt chockade brassarna genom att redan efter en halvtimmes spel leda med hela 5-0. Matchen som slutade 7-1 till Tyskland är något som Brasilien inte lär glömma i första taget. Inte heller lyckades Brasilien knipa bronset utan detta gick till Holland, som vann bronsmatchen med 3-0.

I finalen ställdes Tyskland mot Argentina. Precis som väntat blev det en tät final som gick till förlängning. Efter 113 minuters lyckades till slut Mario Götze slå in det förlösande 1-0 målet som gjorde Tyskland till världsmästare i fotboll för fjärde gången.