Supporterklubbar

Det sägs att hunden är människans bästa vän. I så fall är supporterklubben idrottsklubbens bästa vän.De är med och stöttar oavsett medgång eller motgång och kallas ofta för ”den tolfte spelaren”.

Om vi för ett ögonblick förbiser Gefle Blue Boys så hittar vi de största supporterklubbarna i storstäderna, och tre av de största är:

Bajen Fans –  Idrottsföreningen Hammarby IF är anrik och har genom åren haft verksamhet i många olika sporter. Utan att ta i alltför mycket så kan man säga att det största fokuset idag ligger på fotbollen. Det finns en rad supporterklubbar till Hammarby, men den största heter Bajen Fans. Supporterklubben har rötter från 80-talet och medlemsantalet ligger kring 10 000.

Men antalet medlemmar är något som inte avspeglar sig på publiksiffrorna –  på ett positivt sätt. Trots att Hammarby spelar i Superettan så har man faktiskt det bästa publiksnittet av alla lag i Sverige i år – före både AIK, Djurgården och Göteborg. Snittet ligger idag på drygt 17 000 personer per match. Frågan är om inte Hammarby kommer att åter ta steget upp i högstadivisionen denna säsong med ett sådant publikstöd. Ta en titt efter fjorton minuter, där kan vi snacka om rysningar.

Supporterklubben Änglarna – Fotbollslaget IFK Göteborg kallas ibland för änglarna och det är därifrån som supporterklubben tagit sitt namn. De ger ut tidningen Blått & Vitt samt har ett supporterforum där alla ”änglar” kan diskutera allt från matcher till supporterfrågor. Även Änglarna har en gedigen historia och konstigt vore det väl om inte Sveriges genom tiderna mest framgångsrika fotbollsklubb inte skulle ha ett fantastiskt publikstöd. Varning för rysningar i denna video också.

Black Army  Stockholm – En supportklubb som främst förknippades med huliganism under 80-talet men som under 90-talet sedan lyckats förbättra sitt rykte. Föreningen anordnar resor, säljer prylar samt ger ut en medlemstidning, Gnagaren. Kanske den supporterklubben som är allra skickligast på snygga tifon i Sverige. Har alltid god uppslutning och även om man kallas för gnaget och åsyftar en råtta så är det då ingen som låter som en mus i den klacken.